For at få fuld glæde af Deres bestik, bør De behandle det korrekt. Nogle gode råd om hvordan bestik af sølv og sølvplet vedligeholdes, således at det bevarer sit flotte udseende i mange år frem.

Sølv er en betegnelse, som er meget klart defineret. Sølv er et blødt ædelmetal, og sølvindholdet måles i 1000 dele. Genses sølvbestik indeholder minimum 830 dele sølv svarende til 83 % rent sølv. Sølvplet er betegnelsen for bestik, hvor kun overfladen er i sølv. Genses sølvpletbestik har et kraftigt lag af sølv på overfladen, og antages at kunne holde i ca. 15 år ved dagligt brug. Betegnelsen ’sterling sølv’ bruges om sølv, der minimum indeholder 925 dele sølv svarende til 92,5 % rent sølv. Hos Gense er alle knivklinger er udført i 13/0 stål, for at sikre en god skæreevne.

Slv1

Sølv oxiderer grundet luft og lys. Derfor bør man opbevare sit bestik lufttæt, tørt og mørkt, såfremt man ikke bruger det hver dag. Ved regelmæssigt brug undgås dette, og man slipper desuden for at pudse bestikket. Yderligere bør opbevaring, hvor sølvet er i kontakt med gummi som f.eks. elastikker, undgås. Inden bestikket tages i brug første gang, bør alle delene altid vaskes af i hånden. Hermed sikres det, at bestikket er 100% rent for produktionsstøv og lignende. Madsyrer der findes i f.eks. ketchup, sennep, æg, citron m.m. kan angribe de rustfrie stålklinger på bl.a. bordknive, og danne rustpletter. Det anbefales derfor, at bestikket skylles af eller vaskes umiddelbart efter brug. Bestik bør ikke lægges i blød, da dette ligeledes kan skade bestikket. Endvidere bør man ikke anvende opvaskemidler, der indeholder klor, da dette kan beskadige bestikket. Alt Genses sølv- og sølvplet bestik tåler maskinopvask. Da sølv er et meget holdbart og resistent materiale, tåler det faktisk bedre end noget andet materiale opvask i maskine, blot man sørger for at holde sølv og stål adskilt i maskinen. Sølvbestikket tåler desuden moderne opvaskemidler.

Sølvknive af ældre dato anbefales ikke at maskinopvaske. Det er en gammel skrøne, at sølvbestik er besværligt, fordi det altid skal pudses. Gemmes bestikket væk i en skuffe i et halvt år, ja så skal det pudses. Bruges bestikket derimod regelmæssigt, er det ikke nødvendigt at pudse det før brug. Jo mere sølvet bruges, des smukkere bliver det. Flere pudsemidler indeholder anti-oxidations præparater og kan derfor, udover at få bestikket til at skinne blankt, også være med til at forebygge oxideringen af sølvet, som giver et gulligt/mørkt skær.